PID-toestellen: welke versies zijn er en welke neem je?

In ons vorig blog hadden we het over het opstellen van een matrix rond kruisgevoeligheden en waarom dit interessant is. Heb je deze gemist? Lees het dan nu! Klik hier.

In het blog van deze week behandelen we de verschillende soorten PID-toestellen en welk toestel het interessantste is voor jou.

 

Soorten PID-toestellen

Tegenwoordig gebruikt iedereen een PID-sensor. Maar wist je dat je tal van opties hebt? Wil je gaslekken opsporen dan neem je best een hoogwaardige PID-sensor met hoog meetbereik. Je neemt geen standaard multigas toestel want de andere sensoren worden sneller vergiftigd.

Zijn er mogelijk VOC´s of vluchtige organische componenten aanwezig en wil je jezelf “persoonlijk” beschermen dan gebruik je een compact en persoonlijk gasdetectie toestel. Een hoog meetbereik is niet direct nodig.

Moet je ruimtes vrijgeven of in een besloten ruimte detecteren? Dan heb je naast een PID-sensor ook detectie nodig naar brandbare en toxische gassen. Mogelijk wil je aanvullend de zuurstofconcentratie detecteren voor je betreedt. Een multigasser met verschillende sensoren is hier aangewezen.

 

Enkelgasmeter PID

Enkelgasmeter PID

Enkelgas PID voor persoonlijke bescherming

Wist je dat er compacte toestellen bestaan voor detectie van “specifieke” organische componenten? Wist je dat je de keuze hebt tussen een 9,8 eV of een 10,6eV lamp? Wil je “specifieker” detecteren en wil je enkel de 9,8 componenten detecteren (gassen met een IP lager dan 9,8eV) dan neem je de meer specifieke 9,8 eV lamp. 

Enkele voorbeelden zijn: benzeen, butadieen, aceton, aniline, cyclohexaan, isobutyleen, isopreen, MTBE, MEK, methylmercaptaan, naftaleen, NO, nitrobenzeen, fenol, nonaan, styreen, tolueen, vinylacetaat en xyleen.

Wil je het totaal aan VOC´s detecteren en hoeft specifieke detectie niet, dan is de standaard 10,6eV lamp een betere keuze. Weet je niet of jouw gas gedetecteerd wordt? Check dan zeker de ionisatiepotentiaal van jouw gas.

Wil je meer lezen over PID en de soorten lampen die er zijn? Dan vind je in dit artikel nog meer informatie.

 

Multigas met PID voor vrijgave of detectie in besloten ruimtes

Wil je een (besloten) ruimte vrijgeven voor je betreedt? Dan gebruik je de standaard sensoren. Een zuurstofsensor voor detectie van tekort (of overmaat) aan zuurstof. Een LEL-sensor voor detectie van brandbare gassen. En 1 of meerdere elektrochemische sensoren voor detectie van koolmonoxide en/of waterstofsulfide. 

Een PID-sensor is een nuttige aanvulling omdat de sensor in parts per million (ppm) detecteert. De LEL-sensor detecteert in %LEL en is minder gevoelig.

De PID-sensor detecteert een grote range aan aanvullende gassen.

Let wel: als je niet weet welke gassen er aanwezig zijn, is een uitlezing van 0 ppm op de PID-sensor, niet noodzakelijk omdat er geen gas aanwezig is. Mogelijk zijn er gassen aanwezig met een ionisatiepotentiaal hoger dan de desbetreffende lamp. Het gas wordt dan niet gedetecteerd!

Meestal wordt gekozen voor een standaard meetbereik tot 1000 (of 2000 ppm) en een resolutie van 1 ppm.

 

Lekzoeker PID

Lekzoeker PID

Lekzoeker PID voor detectie van “specifieke” lekken

Heb je last van geurhinder, hoofdpijn, vermoeidheid of heb je andere gezondheidsklachten? Dan wil je de oorzaak van het gas (of lek) opsporen. Weet je welk gas er aanwezig is, dan kies je gericht welke lamp je nodig hebt. Lekzoekers heb je in 3 versies: 9,8 – 10,6 of 11,7eV lamp. Welke neem jij?

Lekzoekers hebben het meest uitgebreide meetbereik tot wel 15.000 ppm. Qua nauwkeurigheid kan je kiezen tussen 0,1 of 1 ppm resolutie (of zelfs parts per billion).

Is er maar 1 bepaald gas aanwezig, dan kan je een correctiefactor instellen. De correctiefactor maakt het toestel NIET specifiek. Wel wordt er achter de schermen vermenigvuldigd met de door jouw ingestelde factor. Je leest de omgerekende waarde af op het scherm en dient niet zelf te vermenigvuldigen. 

Wil je meer lezen over het instellen van correctiefactoren in een PID toestel? Dan vind je in dit artikel nog meer informatie.

Schrijf een reactie

Uw emailadres zal niet mee gepubliceerd worden.

Gasdetectie van A tot SAFE®

3 hoofdstukken van het boek nu GRATIS in jouw mailbox!