In ons vorig blog hadden we het over de do´s en don´ts van een gaslekzoeker. Wist je dat een gaslekzoeker brandbare gassen op parts per million niveau kan detecteren? Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.
In het artikel van deze week lees je meer over het juiste gebruik én de werking van de MiniRAE 3000. Ook een gaslekzoeker die op ppm niveau detecteert. Maar er is een groot verschil met de gaslekzoeker voor brandbare gassen (type Sensit HXG-3). Wat meet het toestel wel en wat meet het zeker niet?
Minirae 3000: de juiste applicatie?!
In een ander blog kon je meer lezen over de juiste applicatie van gaslekzoekers. Hier hadden we het over de MiniRAE 3000 vs de Sensit gaslekzoeker. Twee toestellen die bij brandweer maar ook in industrie heel vaak naast mekaar gebruikt worden. Heb je dit artikel gemist? Lees het dan nu! Klik hier.
De MiniRAE 3000 heeft een meetbereik van 0 tot 15.000 ppm. Het is een gaslekzoeker die naast koolwaterstoffen ook vluchtige organische (maar ook anorganische) componenten kan detecteren.
Weet je welk gas er aanwezig is? Zoek dan zeker altijd de Ionisatiepotentiaal van het gas op. Is deze waarde kleiner dan de sterkte van jouw PID-lamp? Dan kan het gas gedetecteerd worden.
De bijhorende correctiefactor vertelt meer over de gevoeligheid van de lamp voor het te meten gas. Hoe hoger de correctiefactor, hoe minder gevoelig de PID zal reageren en hoe lager de waarde op het display van jouw MiniRAE 3000 zal zijn. Let wel: correctiefactoren zijn fabrikant- en toestelafhankelijk. Gebruik de juiste lijst!
De MiniRAE 3000 is dus in eerste plaats een indicatieve gaslekzoeker. De gemeten waarde is relatief. Het is zeker geen gasdetectie toestel om de exacte grenswaarde van een gas te berekenen of detecteren, wat we soms zien gebeuren in de praktijk!
Meer weten over de werking van het PID-meetprincipe, correctiefactoren en de ionisatiepotentiaal van een gas? Lees dan zeker dit artikel. Klik hier.
MiniRAE 3000: dé algemene werking
Voor je de MiniRAE 3000 aanzet moet je de filter checken. Staat er een filter op jouw toestel? Is de filter zuiver? Check met een witte, zuivere referentiefilter en vervang bij zichtbare vervuiling.
Je zet de MiniRAE 3000 op door de middelste knop enkele seconden in te drukken.
Stelt het toestel jouw de volgende vraag “ Nulgastoevoer aub… (FRESH AIR CAL)” dan kan je een zuivere lucht kalibratie uitvoeren. Door op de linkse (Y/+) knop te drukken start je de nulgastoevoer. Ben je niet zeker dan druk je op de middelste knop (STOP).
Let wel: bij het uitvoeren van een zuivere lucht kalibratie MOET je altijd in zuivere lucht staan. Ben je niet zeker? Dan kan je beter annuleren. Is er bijvoorbeeld 10 ppm van een gas aanwezig dan zeg je tegen het toestel dat er 0 ppm aanwezig is en werk je met deze fout verder.
Na het uitvoeren van een zuivere lucht kalibratie moet je een pomptest uitvoeren door de inlaat van de filter kort te blokkeren. De MiniRAE 3000 moet in pompalarm gaan. Het alarm kan je opheffen door de (Y/+ knop = meest linkse knop) kort in te drukken. Op deze manier ben je zeker dat de pomp van het toestel gas aanzuigt en dat de pomp vacuüm trekt. Het “horen” lopen van de pomp/motor is geen zekerheid op de goede werking van het toestel.
Aan beide zijkanten van de MiniRAE 3000 heb je 2 openingen. Aan de linkse kant zie je het geluid. Aan de rechtse kant is de uitstroom waar het gas het toestel verlaat.
Bij aanwezigheid van een te detecteren gas zal de MiniRAE 3000 binnen enkele seconden reageren. Een PID-sensor is een extreem snelle sensor.
BELANGRIJK: Vergeet het laadblokje onderaan het toestel NIET te verwijderen. De MiniRAE 3000 is NIET-ATEX als je zo het veld in gaat. De metalen schroefjes kunnen vonken trekken. Verwijder het dus zeker voor je de meting start.
Hoe test jij een MiniRAE 3000?
Wist je dat de sensor van een MiniRAE 3000, net zoals alle gasdetectie toestellen, defect kan gaan? Een uitlezing van 0 ppm is niet altijd 0 ppm.
Een snelle bumptest (als de MiniRAE 3000 is uitgerust met een 10,6eV lamp), is testen of de sensor reageert op een alcoholstift. Het toestel moet binnen enkele seconden in alarm gaan.
Wil je de afwijking van de sensor vaststellen? Test dan met het gas waarmee het toestel gekalibreerd is. Dit is meestal 100 ppm isobutyleen. Na 15 seconden zou je de 100 ppm isobutyleen moeten bereiken. Mogelijk zit er een lichte afwijking op de sensor. We adviseren een afwijking van maximaal 10%.
Vergeet de afsluiter niet open te draaien vóór je de bump/ijkslang op het toestel zet. Anders gaat de MiniRAE 3000 in pompalarm. Bevestig het pompalarm door op de Y/+ knop te drukken zodat je de pomp terug in werking zet.
Bij bumpen met 100 ppm isobutyleen zou het toestel tussen de 90 en 110 ppm moeten aangeven. Bij een te grote afwijking kan je het toestel opnieuw laten kalibreren.
Krijg je geen reactie? Doe het toestel dan zeker binnen voor service!