Dit artikel hadden we misschien al veel langer moeten schrijven want wekelijks komen we er bij klanten (en tijdens trainingen) achter dat niet iedereen de juiste materialen gebruikt. Misschien zijn ze wel juist aangekocht maar zijn ze verloren geraakt? Waardoor ergens in een magazijn (of bureau) een foute slang of probe werd opgevist die door de jaren heen verder werd gebruikt. Zonder exact te weten wat er mis kon gaan…
Daarom voor jou 5 belangrijke vragen die je echt even (vooral voor jezelf) moet beantwoorden!
1) Welke slang gebruik je?
Wil je een meting doen in een besloten ruimte, tank, vat of wil je een ruimte vrijgeven dan gebruik je een gepompt toestel. Maar om een juiste meting te kunnen uitvoeren moet je (soepele) slang gebruiken die je in de ruimte kan neerlaten. Je houdt het gasdetectie toestel in de hand zodat je het display kan aflezen. Je laat de slang, liefst met vlotter, die blijft drijven op vloeistof, neer in de besloten ruimte.
Maar welke slang gebruik je? Welk materiaal heb jij aangekocht? Ben je zeker dat jij de juiste slang gebruikt?
Gebruik jij slang die NIET absorbeert?
Als jij de foute slang gebruikt kunnen reactieve gassen (zoals chloor, ammoniak,…) geabsorbeerd worden aan de binnenkant van de slang. In de zomer schijnt de zon en de geabsorbeerde gassen komen opnieuw vrij. Jouw gasdetectietoestel gaat in alarm maar misschien was er enkele maanden geleden wel een probleem en niet nu!?
Gebruik jij toestellen van Drager? Check dan zeker de tabel in bijlage en gebruik de juiste slangen voor jouw sensoren!
2) Hoe lang wacht jij voor een betrouwbaar meetresultaat?
Wil je een ruimte vrijgeven dan moet je lang genoeg wachten. Geef je een besloten ruimte van 5 meter diepte vrij na 30 seconden? Dan doe je iets verkeerd! Jouw sensoren hebben nooit genoeg tijd gehad om te reageren! Enkele weken geleden kon je al lezen over de T90 of responstijd van sensoren.
Sensoren hebben een vertraging. Ze hebben een bepaalde tijd (T90) nodig om 90% van de werkelijke eindwaarde te bereiken. Responstijden variëren per sensor en zijn fabrikantafhankelijk maar hierbij een richtlijn voor jouw sensoren:
SENSOR |
RESPONSTIJD (T90) |
O2, LEL Katalytisch, CO, H2S |
30 seconden |
LEL Infrarood (gepompt) |
45 seconden |
PID |
15 seconden |
Cl2, NH3, SO2 |
60 seconden |
Twijfel je? Vraag het dan zeker na voor jouw specifieke sensoren!
Gebruik je verlengslang dan moet je ook de lengte van de slang in acht nemen! Voor een slang van binnendiameter: 3 tot 5 mm wacht je 4 seconden/meter extra.
Wil je een vrijgavemeting doen in een tank van 5 meter diepte met een O2, LEL Katalytisch, CO, H2S en PID sensor dan wacht je een T90 van 30 seconden + 20 seconden (5meter x 4sec/meter)= ongeveer 1 minuut en dat op elk niveau! Je moet namelijk detecteren boven, beneden en in het midden (op 3 niveaus) en zeker als je niet weet of de gassen lichter of zwaarder zijn dan lucht.
3) Welke probe gebruik je?
Net zoals bij slangen is ook het materiaal van de probe bepalend voor een juist meetresultaat. Probes gebruik je om te detecteren aan flensen en leidingen. Ook voor gassen die lichter zijn dan lucht gebruik je een probe, zodat je boven jezelf uit kan meten.
Ben je niet zeker van het materiaal van jouw probe?! Contacteer ons en wij doen de test voor jou.
Stel je voor dat je een probe gebruikt voor detectie van zwaveldioxide (SO2) en jouw sensor geeft bij testen aan een kalibratiefles met 25 ppm SO2 maar 8 ppm op het display. Voel jij je dan veilig?
4) Gebruik jij filters?
Filters beschermen jouw gasdetectie toestel tegen stof, vuil en (incidentieel) vocht. De filter beschermt niet tegen een continue meting in stoom of vochtige omgevingen. Zuig je per ongeluk vocht in jouw toestel dan moet je de filter zo snel mogelijk vervangen! Gebruik de juiste filters en vervang ze bij zichtbare vervuiling.
5) Meet jij in vochtige omstandigheden (of stoom)?
Moet je een meting doen in stoom dan is de basisfilter niet voldoende! Gebruik aangepaste buisjes (humidity tubes) die het vocht tegenhouden. Ze kunnen echter maar beperkt absorberen en na maximaal 30 minuten moet je het buisje veranderen. Een condenstrap filter met probe is een bijkomende oplossing. Maak het condenstrap bakje wel op tijd leeg zodat het vocht niet in het gasdetectie toestel terecht komt!
Moet jij metingen doen en weet je niet welke materialen je moet gebruiken? Laat je dan zeker adviseren voor je aan de slag gaat! Better SAFE® than Sorry!
Soms een hele puzzel om te maken. Gebruik je de verkeerde slang of zelfs de verkeerde ontspanner tijdens een bumptest dan kan je rare resultaten krijgen.
Hallo Jeroen,
Dank je wel voor jouw reactie. Er zijn inderdaad twee soorten ontspanners: stainless steel en brass. Een gewone brass afsluiter gebruik je voor niet-reactieve gassen zoals koolstofmonoxide en voor zuurstofsensoren. Een stainless steel afsluiter mag gebruikt worden voor niet-reactieve & reactieve gassen zoals waterstofsulfide, ammoniak, zwaveldioxide. Deze laatste is iets duurder maar gaat langer mee als je reactieve gassen gebruikt.